Montessoripedagogikken.
Maria Montessori, en fremragende pedagog og tenker, hun har mange inspirerende sitater. Et av hennes mest kjente er:
«Hjelp meg å gjøre det selv»
Dette uttrykket var hennes i tro på at barn bør være aktive i sin egen læring. Hun understreker viktigheten av uavhengighet og selvstendighet hos barn, og dette sitatet sier noe om det. Å gi barn mulighet til å utforske og mestre ting på egen hånd er en verdifull tilnærming i pedagogikken.
Montessoripedagogikken for seks- til tolvåringen blir kalt en kosmisk utdanning. Kosmisk stammer fra det greske ordet kosmos, som betyr verden, universet og orden. Maria Montessori var veldig opptatt av at vi mennesker måtte se helheten, og at kosmisk utdanning handler om å hjelpe barnet til å se alle aktørene, både store og små, levende og ikke levende. Vår oppgave er å hjelpe barna til å forstå menneskets natur, hvordan alt startet, hvordan det har utviklet seg fram til i dag og videre inn i fremtiden.
Vi må hjelpe barna til å se den store helheten, fra det store og ned til alle små detaljer. Alle har en rolle, og alle har en viktig rolle. Maria Montessori var opptatt av at vi alle er kosmiske forvaltere og våre oppgaver er å hjelpe hverandre til å bli gode forvaltere av jorden. Vi må leve i samspill med naturen, vi må utvikle forståelse for, og en kjærlighet for alle levende vesener og våre omgivelser.
På barnetrinnet skal hele universet inviteres inn i klasserommet, og sammen ser elevene og lærerne på hvordan stort og smått, levende og ikke-levende har en gjensidig avhengighet og følger naturgitte lover. I tillegg ser de på menneskenes historie og hvordan vi har forandret naturen rundt oss. Det er helheten og de store, lange linjene som skaper forståelsen som man deretter kan feste detaljert kunnskap på. Gjennom fortellinger-fabler, tar vi barna med på en reise og en utforsking av mange ulike fagområder. Fortellingene hjelper barnet på vei til egen utforsking.
Vi må se på læringsprosessen som et langvarig løp, det er derfor viktig å så mange «frø» så tidlig som mulig slik at barnet får et indre ønske om å ville utforske og finne ut av ting.
Tidslinjene, plansjene og de store fortellingene er nøkler. Barna i denne alderen trenger å vite hvordan og hvorfor, og må ha materiell som hjelper dem med å utforske årsaker og sammenhenger. Derfor skal du ikke bla lenge i Læreplanen for montessoriskolen, før du finner navn på ulike tidslinjer og plansjer listet opp som nøkkelmateriell i ulike fagområder.
I et Montessoriklasserom er det lagt vekt på at undervisningsmateriell skal være innbydende og lett tilgjengelig. Klasserommet skal være trivelig og skape trygghet, ro og harmoni. Det blir lagt vekt på at elevene lærer seg høflighet, tålmodighet og respekt for andre mennesker, både for medelever og lærere. Samtidig lærer elevene å behandle ting rundt seg, slik som undervisnings materiell, med forsiktighet og sette det tilbake på den faste plassen det har etter bruk. Barna har en frihet til å kunne velge materiell, men ikke en frihet fra å jobbe.
Elevene blir gitt presentasjoner, der det legges vekt på hvordan de skal «tenke» og bruke materiellet. Presentasjoner blir gitt i små grupper, og barna får mange ulike presentasjoner i alle fag over en periode.
Litteratur, Montessori Norge.